Het Lutterzand: Lekker wandelen

Het Lutterzand wandelen

Het Lutterzand ligt iets voorbij het dorpje De Lutte. Je moet wel even afslaan, zodat je niet Duitsland inrijdt, als je er vanuit Oldenzaal naartoe gaat.

In elk jaargetijde is Het Lutterzand leuk om te bezoeken. Bloesems in de lente, helemaal groen in de zomer, prachtige kleuren in de herfst en in de winter kan je ook genieten van de kou en de naaldbomen die groen blijven.

Wandelen Lutterzand

Eigenlijk zijn er meerdere paden die je kunt bewandelen op Het Lutterzand, de meeste mensen lopen echter gewoon vanaf de parkeerplaats langs het riviertje de Dinkel Het Lutterland op. Het pad, door de bramenstruiken en bomen, leidt je dan over de wortels van bomen langs de zandheuvels waar de Dinkel doorheen is gesneden met het water. Daarom kun je soms meters naar beneden kijken.

Uiteindelijk kun je links afslaan, naar een meer open plek vol zand, of langs de Dinkel blijven lopen, waarna je ook op die open plek beland.

Die open plek is heerlijk voor een picknick, of om lekker te ontspannen in de zon. Je kijkt ook uit op een bocht van de Dinkel die verkoeling biedt op hete zomerdagen.

Het water van de Dinkel stroomt wel hard, dus ik zou hier niet gaan zwemmen. Hooguit een beetje met je voeten door het zand, maar vroeger werd ik altijd gewaarschuwd voor bloedzuigers in het water (dat is wel 20+ jaar geleden, dus ik weet niet of dit nog steeds een probleem is).

Je kunt na dit zandveldje ook nog een stuk verder lopen naar een hondenveldje. Ook daar kun je nog een stuk verder lopen. Uiteindelijk ga je van de Dinkel weg en kom je meer in het bos te wandelen.

Waar je in het begin vooral het ruisende water hoort, het flapperen van vogeltjes ga je steeds verderop juist ook (in de winter) meer vogeltjes horen fluiten. Die zijn in de zomer sowieso rijkelijk aanwezig.

Daarnaast zie je verderop ook nog wel wat routes die interessant kunnen zijn voor mountainbikers.

Wandelen langs de Dinkel voor beginners en gevorderden

Er zijn meerdere wandelroutes die je kunt lopen over Het Lutterzand. Je ziet in ieder geval een gele pijl en een oranje pijl. De oranje pijl gaat verder dan de gele peil. Zelf heb ik er nooit veel op gelet, omdat ik al van kleins af aan op Het Lutterzand kom en dus een beetje uit mijn hoofd over het gebied wandel.

Het is in ieder geval geschikt voor beginnende wandelaars, die bijvoorbeeld 30 minuten genoeg vinden, maar je kunt er ook rustig 2 uur wandelen. Hoe verder je loopt, hoe meer bosgebied je in komt en hoe meer verlaten het gebied wordt.

Er zijn in het begin ook bankjes en picknicktafels waar je even kunt zitten om uit te rusten.

Omdat er veel wortels over het pad zijn en soms ook laaghangende takken zou ik er niet heengaan als je problemen hebt met je evenwicht, maar verder kun je er prima lopen. Ik denk dat het met een rolstoel wel lastig wordt, tenzij je een heel sterk (lees sportschool fanaticus) iemand bij je hebt die je met rolstoel en al over de wortels heen kan tillen.

Met je hond wandelen op Het Lutterzand

Wandelen met je hond is ook erg populair op Het Lutterzand. Houd je hond wel aangelijnd, want er kan ook wild rondlopen waar je hond op wil jagen. Er is voor de honden wel een veld waar ze los mogen rondlopen. Dus als je het je hond gunt om even lekker de benen te strekken wandel je daar even heen zodat je hond even al zijn overtollige energie kwijt kan.

Restaurant Lutterzand

Een wandeling op Het Lutterzand kun je ook heerlijk afsluiten bij het restaurant. Even een lekkere thee met een taartje erbij is gewoon heerlijk om even bij te komen voordat je weer in de auto stapt om naar huis, of je hotel, te gaan.

Parkeren bij Het Lutterzand

ls je naar Het Lutterzand rijdt kun je parkeren op een parkeerplaats met zand. Deze staat nog voor het restaurant. Er zijn geen duidelijke parkeervakken, maar als je er bent zie je wel hoe de rest heeft geparkeerd, en kun je jouw auto naast de auto van anderen zetten.

Let erop dat als het geregend heeft je auto daarna een beetje modderiger kan zijn en dat je niet in een plas parkeert.

Het parkeren is gratis.

Beste tijd om Het Lutterzand te bezoeken

Het Lutterzand kun je eigenlijk wel het hele jaar bezoeken. In de winter zijn er nog veel naaldbomen die groen zijn. In de lente kun je de bloesems aan de bomen zien. In de zomer kan je juist even de koelte van het bos opzoeken of juist even zonnebaden op het zand bij de rivier.

Aan het einde van de zomer kun je ook veel bramen plukken (ik weet niet of het mag, maar er zijn heel veel bramenstruiken).

En in de herfst kan je genieten van prachtige herfstkleuren en paddenstoelen.

Het ligt dus vooral aan je eigen voorkeuren wanneer jij het beste Het Lutterzand kunt bezoeken.

De mooiste boom

Omdat Het Lutterzand meer een natuurgebied is dan een tuin ga ik in dit geval even in op de mooiste boom. Als je de route neemt waarbij je langs de Dinkel blijft lopen, bij de eerste splitsing ga je dan rechts in plaats van links, kom je langs dit boompje. Ik vond hem wel interessant. Er zijn nog veel meer mooie bomen en struiken te vinden in dit prachtige natuurgebied.

Een sfeerimpressie

Bekijk deze Reels op mijn Instagram voor een korte sfeerimpressie (je mag me ook volgen). Deze heb ik gemaakt begin februari 2024.

Foto’s van Het Lutterzand

Ben jij wel eens op Het Lutterzand geweest en wil je er nog iets over zeggen? Laat dan vooral een reactie achter. Als je nog vragen hebt kun je ook even reageren.

Warme groetjes,

Merel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven